sobota 27. října 2012

Český rozhlas přinesl unikátní on-line videopřenos z výzkumu se svými posluchači

27. 10. 2012  publikováno na webu Českého rozhlasu

27. října  2012 v 17:00  
Současnost i budoucnost Českého rozhlasu - takové bylo téma diskuse posluchačů s vedením média veřejné služby - Foto: Jakub Hritz
Současnost i budoucnost Českého rozhlasu - takové bylo téma diskuse posluchačů s vedením média veřejné službyFoto: Jakub Hritz
Moderovanou diskusi s posluchači-respondenty vyvrcholil kvalitativní výzkum, jak lidé hodnotí Český rozhlas a jeho vysílání. Celou debatu jsme přinesli v on-line videopřenosu.
Diskuse v budově ČRo v Praze na Vinohradech se účastnily čtyři desítky respondentů z výzkumu, generální ředitel ČRo Peter Duhan a další lidé z vedení Českého rozhlasu. 
Debatu moderovali dva výzkumní odborníci, kteří už prováděli i analýzu a interpretaci více než desítky dílčích výzkumů s posluchači v Praze, Brně, Hradci Králové, Olomouci, Plzni a Ústí nad Labem. 
Cílem tohoto výzkumu je zjistit, jak posluchači vnímají obsah pojmu „veřejnoprávní rozhlas“, jaká očekávání s veřejnoprávním médiem spojují, a jak vysílání stanic ČRo a Český rozhlas jako celek tato očekávání naplňuje. 
Na otázky posluchačů odpovídalo vedení Českého rozhlasu v čele s generálním ředitelem Peterem Duhanem - Foto: Jakub Hritz
Na otázky posluchačů odpovídalo vedení Českého rozhlasu v čele s generálním ředitelem Peterem DuhanemFoto: Jakub Hritz
Výzkum zahrnuje kvantitativní a kvalitativní část. Do kvantitativního dotazování se zapojil soubor tří tisíc respondentů, kteří reprezentují českou populaci ve věku od 15 do 70 let. 
Kvalitativní část vychází z dvanácti diskusních skupin, tzv. Focus Groups. Těch se účastní posluchači jednotlivých stanic Českého rozhlasu včetně tzv. "ztracených" posluchačů, kteří přestali vysílání některé z našich stanic poslouchat. 
Veřejný videopřenos z kvalitativního výzkumu ukazuje otevřený přístup vedení Českého rozhlasu k veřejnosti. 



odkaz http://www.rozhlas.cz/zpravy/clovek/_zprava/1127985?fb_action_ids=3857350596815&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

6 komentářů:

  1. Po shlédnutí této diskuse je mi stav vysílání Českého rozhlasu mnohem jasnější. Diskuse nevypovídá ani tak o záměrech vedení Českého rozhlasu jako o posluchačích samotných. To, co pan Duhan a jeho spolupracovníci v diskusi říkají, není nic nového: plány, plány, plány - reorganizace, reorganizace reorganizace. Posluchači pak ukázali svou neznalost stanic Českého rozhlasu vyjma Radiožurnálu. Je mi z té diskuse opravdu smutno. Směr dalšího vývoje Českého rozhlasu vidím tak, že po dobu vlády pana Duhana se bude reorganizovat a Český rozhlas se bude všemi svými stanicemi přibližovat k takovému způsobu vysílání, jaké agresivně vnutily posluchačům soukromé hudebně reklamní stanice. Až v roce 2017 pan Duhan ze svého postu odejde, najde se jiný myslitel, který ukáže, že to všechno bylo špatně a že to je třeba znovu předělat.

    OdpovědětVymazat
  2. Ludmila Vajďáková28. října 2012 v 23:32

    Poslouchala jsem diskusi jen první půlku a zdála se mi trochu nepřehledná, dotazy neucelené, nahodilé, nepřipravené. Pan Duhan jako obvykle sliboval a v jiném případě odkazoval na své podřízené, že je to plně v jejich kompetenci, jako že on za to nemůže a takové to bla bla bla. Na veřejnoprávní vysílání dost neprofesionální a hraní si na něco, co nejsou. Vypovídá to přesně o stavu naší společnosti. Mladým asi vysílání nevadí a starší už nebaví protestovat.

    OdpovědětVymazat
  3. Nejvíc mě mrzí, že jsem kvůli této diskusi neposlouchala hru. Každou sobotu od dvou vysílá Vltava Rozhlasové jeviště, v současnosti dávají všechny Ibsenovy hry a zrovna tu, kterou jsem vynechala,neznám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z tohoto Vašeho příspěvku, vyplývá, milá paní Ondřejová, že vy jste takový posluchač Českého rozhlasu, jakého si vedení této instituce přeje. Dokáže si ve spleti stanic najít takový pořad, který ho zajímá, to znamená dokáže přelaďovat mezi stanicemi. To mnoho posluchačů neumí. Tento postup je nejjednodušší, jak se smířit se současným programem stanice Český rozhlas dvojka. Poslouchat jen pořady předem vybrané podle přehledu programů a v jiné době ze stanice utéct. K tomu je třeba mít radiopřijímač s předprogramovanými stanicemi a nejlépe i s dálkovým ovladačem, aby ladění stanice nezabralo příliš mnoho času. Jak jsem pochopil z této diskuse za účasti vedení ČRo, chce pan ředitel Duhan a jeho spolupracovníci přimět posluchače, aby stále přebíhali z jedné stanice na druhou, tak jako je to běžné u televizního vysílání. Nelituji, že jsem si diskusi poslechl, protože řekla hodně o neschopnosti posluchačů, která se projevuje i v komunikaci posluchačů s Českým rozhlasem, jeho Radou, diskusích v různých částech internetu i neschopnosti důrazně podpořit to dobré, co zatím ve vysílání Českého rozhlasu ještě existuje.

      Vymazat
    2. Pane Tomáši, s nekvalitou Dvojky jsem se nesmířila, ale opravdu nevidím důvod, proč bych ji měla poslouchat v době, kdy jsou na ní pořady, které mi, mírně řečeno, nesedí. Opravdu si vybírám podle programu a nevidím v tom nic špatného.
      Nemám chuť se pořád rozčilovat. Vy sám posloucháte ráno také jiné rádio a já už jsem v diskusi psala, že současná Dvojka většinou stojí za starou belu a tak si vybírám. Poslouchám víc Radiožurnál, Vltavu a někdy Olomouc. Je ale stále těžší vybrat si ( na dvou přijímačích skutečně musím přelaďovat, knoflíky můžu mačkat jen na jednom a ovladač mám k tomu poslednímu). A když si nevyberu, pustím si Toulky nebo nějakou svou hudbu na CD a hned mám lepší náladu. Opravdu si myslíte, že bych měla poslouchat všechno na Dvojce?

      Vymazat
    3. Naopak, paní Ondřejová, nemyslím si, že byste měla poslouchat všechny pořady na dvojce. Napsal jsem jen to, co vyplynulo z besedy, kterou uskutečnilo vedení rozhlasu s vybranými posluchači. Vedení Českého rozhlasu uzpůsobuje program jednotlivých stanic tak, aby posluchači museli přelaďovat mezi jednotlivými stanicemi a vyhledávat pořady, které jsou určeny pro jejich věkovou nebo zájmovou kategorii. Já to samozřejmě dělám. Používám k tomu dva síťové (pevné) přijímače s dálkových ovládáním a jeden přenosný radiopřijímač, který umožňuje přijímání nejen stanic v klasickém vlnovém rozsahu VKV, ale i příjem signálu digitálního pozemního vysílání (DAB+), ale i tzv. streamované vysílání z internetu pomocí domácího wifi signálu z internetového připojení. Přenosný radiopřijímač je bez dálkového ovládání, ale oproti ostatním dvěma mým pevným radiopřijímačům má zabudován RDS systém (viz např. http://cs.wikipedia.org/wiki/Radio_Data_System ), který znázorňuje na disleji nejen název stanice, ale i některé pomocné údaje (např. ve chvíli, kdy píšu tuto poznámku (pondělí 29. října 2012 ve 20:30 hod ukazuje na onom přijímači v pásmu VKV u stanice ČRo dvojka tyto údaje: "CR 2" (= název stanice), "21.05 Klub osamelych srdci serzanta Pepre" (= čas a název následujícího pořadu).

      Bohužel moderní technologie rozhlasového příjmu nejsou dosud instalovány do většiny přijímačů, dostupných na běžném trhu a už vůbec ne v systémech jako jsou věže a radiomagnetofony, kde je možné současně poslouchat i i zvuk ze záznamu, např. z CD nebo kazety. Drtivá většina posluchačů nevyhledává aktivně rozhlasové přijímače s novými technologiemi příjmu a Český rozhlas ani nepropaguje tyto technologie, pomocí nichž už dnes vysílá. Pokud nebude možno všechny rozhlasové stanice přepínat stejně jednoduše jako to jde u televize, bude existovat v rozhlasovém poslechu stálý problém. Jedním z východisek je úplný přechod rozhlasového vysílání z analogového na digitální, jako je tomu u vysílání televizního. Samotná manipulace s obsahem vysílání tak, jak ji v současnosti provádí Český rozhlas bez rozsáhlých technických změn v možnostech příjmu, nemá podle mého názoru smysl.

      Omlouvám se, paní Ondřejová, jestli jsem použil terminologii pro Vás poněkud nesrozumitelnou. Chtěl jsem ukázat, že programové změny ve vysílání Českého rozhlasu nemají smysl bez rozsáhlé podpory na straně možnosti příjmu posluchači.

      Z besedy vedení Českého rozhlasu s vybranými posluchači tyto nedostatky vyplynuly, i když se tam o nich přímo nemluvilo a proto nepovažuji ony dvě a půl hodiny, po které jsem besedu sledoval, za ztrátu času.

      Vymazat